четвер, 8 листопада 2012 р.

День дев'ятий


Працюючи у проекті, ми з'ясували наступне:

Питання про критерії для проведення "циганської політики" обговорювалося в Міністерстві східних окупованих територій. 11 червня 1942 р. О. Бройтігам інформував керівництво райхскомісаріату "Остланд", що у Міністерстві планують виробити політику для ромів на сході. Для цього він запитував владу "Остланда" про те, який статус там мають роми. "Зокрема, я ці кавлюся, чи повинні, на вашу думку, цигани піддаватися такому ж став­ленню, як євреї. Також необхідна інформація про те, який спосіб життя ци­ган, чи є вони осілими або кочовими, які їхні заняття, і наскільки багато се­ред них змішаних ромів". Такий самий запит був відправлений до райхско-місаріату "Україна". 2 липня 1942 р. з райхскомісаріату "Остланд" до Бер­ліна була відправлена відповідь. У ній як підстава для "циганської політики" наводилася ухвала Лозе від 4 грудня 1941 р. і вказувалося, що роми, які за­лишилися, становлять загрозу для регіону. Таким чином готувалося підґрун­тя до того, щоб і до осілих ромів застосувати ті ж заходи, що і до євреїв. У липні 1942 р. в Східному міністерстві був підготовлений проект розпорядження під назвою "Поводження з циганами на східних окупованих територіях", відповідно до якого передбачалося надалі "не робити різниці між кочовими і осілими циганами. 
З невідомих причин робота над цією ухвалою тривала до травня 1943 р. Але наступний варіант пропонував інше вирішення проблеми і замість ліквідації всіх ромів передбачав урахування відмінностей між кочовими та осілими та "виселення їх в особливі табори, де над ними здійснюватиметься нагляд. Ставлення до циган мусить відрізнятися від ставлення до євреїв. На думку Г. Леві, зміна ставлення до ромів була обумовлена тим, що Східне міністерство і його керівник А. Розенберг зокре­ма намагалися додержуватися лінії політики Райху щодо ромів, яку прово­див Гіммлер і відповідно до якої частину ромів Німеччини, яких вважали ко­човими та "соціально небезпечними", було відправлено до Аушвіца, у той час як осілі роми вважалися корисними та мали бути використані у таборах праці.
19 жовтня 1943 р. начальник поліції безпеки і СД "Остланда" повідомив райхскомісара, що Імперське управління кримінальної поліції поінформувало його про плани Гіммлера стосовно ромів. Осілі роми і особи змішаної ромської крові підлягали такому ж ставленню, як і інші жителі окупованоїтериторії. А кочові роми і покручі зараховувалися до тієї ж категорії, що і євреї, і підлягали від правленню в концтабори. Ці принципи, мовилося в лис­ті, будуть втілені і в найближчій ухвалі Східного міністерства. Така ухвала з'явилася 15 листопада 1943 р. і була відтворена в указі райхскомісара "Остланда" Г. Лозе:
1. Осілих циган і змішаних циган слід розглядати як [інших] жителів краї ни.
2. Кочові цигани і цигани на половину на тих самих підставах, що і євреї, мають бути відправлені до концентраційних таборів.
3. У випадках сумнівів щодо ромської національності рішення ухвалюють коман ди ри полі ції" 

Немає коментарів:

Дописати коментар